Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ποια λαδια και προϊόντα ειναι κατάλληλα για χρηση στο Βρεφικο Μασαζ?

Με το περασμα των χρονων και ενω το μασαζ ειναι μια τεχνη η οποια γινεται ολο και πιο δημοφιλης,ολο και περισσοτερα προιοντα δημιουργουνται και κυκλοφορουν στο εμποριο με σκοπο τη χρηση στο μασαζ,με πολλα και διαφορετικα αρωματα και συστατικα.
Ολοι γνωριζουμε η εχουμε ακουσει για τις ευεργετικες ιδιοτητες των αιθεριων ελαιων, καθως και για κατα καιρους νεα ειδη λαδιου για μασαζ,νεα αρωματα,και νεα προιοντα με χαλαρωτικες ιδιοτητες και ευχαριστο αρωμα।Στην περιπτωση του μασαζ σε ενηλικα ατομα, με χαλαρωτικο η θεραπευτικο περιεχομενο, η χρηση των προιοντων αυτων μπορει να ειναι ιδιαιτερα ευεργετικη και με απιστευτες χαλαρωτικες ιδιοτητες.



Στο Βρεφικο Μασαζ ομως,τα πραγματα μπορει να ειναι τελειως διαφορετικα.

Επιστημονες και ειδικοι στον τομεα των βρεφων εχουν υποστηριξει τη χρηση μονο φυσικων μη αρωματισμενων προιοντων,γνωστης προελευσης οταν γινεται λογος για βρεφη.
Ερευνες εχουν δειξει πως στο Βρεφικο Μασαζ,η χρηση αιθεριων ελαιων,η λαδιων και προιοντων του εμποριου με προσθετα συστατικα και αρωμα,ακομα και ειδικα μελετημενων για βρεφη, μπορει να μην εχει το επιθυμητο αποτελεσμα στο μασαζ.

Γιατί ομως δε συστηνεται απο τους ειδικους η χρηση αυτων των προιοντων στο Βρεφικο Μασαζ? Εδω ειναι καποιοι απο τους λογους:

-Αντιδραση του μωρου στα διαφορετικα αρωματα. Το βρεφος σε αυτη την τοσο τρυφερη ηλικια αντιλαμβανεται τον κοσμο μεσα απο τις αισθησεις।Η οσφρηση ειναι μια απο τις αισθησεις οι οποιες το βοηθουν να αντιληφθει το αμεσο περιβαλλον του,και οι διαφορες μυρωδιες μπορει να του προκαλεσουν ποικιλες αντιδρασεις. Ενω λοιπον στην περιπτωση ενος ενηλικα αρωματα οπως πχ η λεβαντα συστηνονται για χαλαρωση και βοηθουν στην καταπολεμηση του στρες, στο μωρο μπορoυν να προκαλεσουν ευερεθιστοτητα,και υπερδιεγερση,και να εχουν αντιθετα αποτελεσματα απο τα επιθυμητα.

-Κινδυνος αλλεργικων αντιδρασεων ή ερεθισμου του δερματος.Πολλες φορες οταν το μωρο ειναι σε μια τοσο τρυφερη ηλικια,(καθοτι το Βρεφικο Μασαζ μπορει να εφαρμοστει απο την πρωτη ημερα γεννησης του μωρου!),ειναι πιθανο να μη γνωριζουμε ολα τα συστατικα στα οποια μπορει να ειναι αλλεργικο,ενω πολλες φορες καποια μωρα εμφανιζουν αλλεργιες οι οποιες ενω μεγαλωνουν σταματουν να υπαρχουν।Η χρηση ενος προιοντος με διαφορα συστατικα,για τα οποια δε γνωριζουμε ποιο αποτελεσμα μπορει να εχουν στον οργανισμο η το ευαισθητο δερμα του μωρου, δε συστηνεται।

-Πιθανοτητα επαφης με το στομα η καταποσης. Απο τη μερα της γεννησης του το μωρο συνηθιζει να βαζει τα χερια του στο στομα,καθοτι αυτο ειναι μια πρωτογενης ανακυκλωτικη αντιδραση που εχει ως στοχο να κατανοησει το μωρο το σωμα του και το αμεσο περιβαλλον του.Κατα τη διαρκεια της ημερας,και επομενως και κατα τη διαρκεια του μασαζ,το μωρο ειναι πιθανον να βαλει πολλες φορες τα χερια του στο στομα.Η χρηση ενος φυτικου λαδιου που χρησιμοποιειται και στο μαγειρεμα ειναι εντελως ακινδυνη και αφαιρει απο τη μητερα το αγχος του να παρακολουθει διαρκως μηπως το μωρο ερθει σε επαφη με το λαδι.Αντιθετως η χρηση προιοντων του εμποριου με προσθετα αρωματα ισως να μην ειναι τοσο υγιεινη.

-Βιταμινες και πολυτιμα στοιχεια για το δερμα.Ολοι γνωριζουμε την ευαισθησια και την ευερεθιστοτητα του δερματος ενος μωρου,ειδικα νεογεννητου.Οι ερευνες εχουν δειξει το ποσο ευεργετικη ειναι η χρηση ενος φυσικου παρθενου λαδιου για το δερμα του μωρου, και το ποσο βοηθουν στην καταπολεμηση της ξηροτητας.

Ποια ειναι λοιπον τα καταλληλοτερα προϊόντα για χρήση στο Βρεφικο Μασάζ?
Εδω παρατίθεται μια λίστα με τα καταλληλότερα και πιο ευεργετικά προϊόντα για χρηση απο τις μαμαδες οταν κανουν μασαζ στο μωρακι τους.Η χρηση οποιυδηποτε απο τα παρακατω προϊοντα ειναι εντελως αξιοπιστη και ακινδυνη για το μωρακι σας.
-Παρθένο ελαιόλαδο! Ειναι το κυριο συστατικο της κουζινας μας στην Ελλαδα,και το πιο προσιτο και προσβασιμο λαδι σε ολους μας।Η χρηση λοιπον ενος ελαιολαδου γνωστης προελευσης και συστατικων μπορει να ειναι ιδιαιτερα ευεργετικη για το ευαισθητο δερμα του μωρου σας καθοτι περιεχει παρα πολλα πολυτιμα συστατικα και βιταμινες,ενω δεν υπαρχει καμια απολυτως ανησυχια σε περιπτωση που ερθει σε επαφη με το στομα του μωρου।Το μονο του μειονεκτημα ωστοσο οσον αφορα το μασαζ μπορει να ειναι το χρωμα του το οποιο μπορει να αφησει ευκολα λεκεδες,ενω μερικες μαμαδες μπορει να μη νιωθουν ανετα με την εντονη μυρωδια του οταν το χρησιμοποιουν με τα χερια τους।

-Παρθενο ηλιελαιο,αραβοσιτελαιο,λαδι λαχανικων.Προκειται για ३ ειδη λαδιου πολυ δημοφιλη στις μη Μεσογειακες χωρες με επισης πολλα ευεργετικα συστατικα।Η χρηση ενος λαδιου απο αυτα,με πιστοποιημενη και αξιοπιστη προελευση,μπορει να ειναι εξισου ευεργετικη και ακινδυνη για το μωρο οπως και το ελαιολαδο।Ενα επιπλεον πλεονεκτημα τους σε σχεση με το ελαιολαδο ειναι το ανοιχτο χρωμα τους που δεν αφηνει εντονους λεκεδες,και η απουσια εντονου αρωματος।

-Λαδι καρυδας Ενα πολυ ευεργετικο λαδι για μωρα και μεγαλους,με πολλες βιταμινες।Χρησιμοποιειται πολυ για μαγειρεμα στην Ασια και την ΚαραΪβικη και προκειται για λαδι του οποιου η συσταση μεταβαλλεται με την αλλαγη της θερμοκρασιας।Το χειμωνα εχει στερεη λευκη μορφη ενω το καλοκαιρι παιρνει τη μορφη λαδιου।Ωστοσο αυτο δεν εχει καμια επιπτωση στην καταλληλοτητα χρησης του και δεν μεταβαλλει τιποτα απο τα συστατικα του।Προκειται για ενα εξαιρετικα ευεργετικο προϊον για μωρα με ξηροτητα στο δερμα,δε λεκιαζει,και αφηνει ευχαριστο αρωμα।Στην περιπτωση που θελετε ωστοσο να το χρησιμοποιησετε, θα πρεπει να δωσετε προσοχη στην αγορα του προϊοντος και να βεβαιωθειτε οτι προκειται για παρθενο και γνησιο λαδι καρυδας οπως χρησιμοποιειται για μαγειρεμα, και οχι για προϊον του εμποριου με προσθετα συστατικα και αρωμα.Επισης υπαρχουν διαφορες εντυπωσεις σχετικα με το αρωμα του και ισως να μην αρεσει σε καποιες μαμαδες.

Ακολουθηστε λοιπον την προσωπικη σας προτιμηση στο αρωμα και τα συστατικα, και επιλεξτε το λαδι της προτιμησης σας,με προσοχη παντα στην προελευση και την αξιοπιστια,ωστε να εχετε το καλυτερο αποτελεσμα οταν κανετε μασαζ στο μωρο σας।

Χριστινα Παναγοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου